Karkówka z bobem i czosnkiem

Liczba osób: 4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 105 min.+2 h maryn.


Poziom: łatwe


Pieczona karkówka w aromatycznej marynacie w towarzystwie gotowanego bobu z ziołami – idealny pomysł na pyszny obiad!

Sposób przygotowania:

Karkówkę pokroić na plastry (około 1,5 cm każdy). Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wymieszać miód, wino, oliwę i sos sojowy. Mięso przyprawić solą, natrzeć pokrojonym czosnkiem, pieprzem, dodać marynatę i zanurzyć w niej mięso. Przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Karkówkę piec pod przykryciem przez 90 minut w 190 stopniach C. Następnie zdjąć pokrywkę i zwiększyć temperaturę do 220 stopni C, piec jeszcze przez 15 minut. W czasie, gdy karkówka się piecze, można przygotować bób z ziołami: bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać. Rozgnieść widelcem, posypać świeżo zmielonym pieprzem, dodać posiekaną natkę, cebulę, szczypiorek, oliwę i sok z cytryny. Całość wymieszać i nakładać na upieczone plastry karkówki.

 

Smacznego