Karkówka z bobem i czosnkiem
Liczba osób: 4
Budżet: średni
Czas przygotowania: 105 min.+2 h maryn.
Poziom: łatwe
Składniki
- 500 g karkówki wieprzowej (karczku)
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka pieprzu kolorowego
- sól
- Bób z ziołami:
- 250 g bobu
- świeżo mielony pieprz
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- szczypiorek
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
Pieczona karkówka w aromatycznej marynacie w towarzystwie gotowanego bobu z ziołami – idealny pomysł na pyszny obiad!
Sposób przygotowania:
Karkówkę pokroić na plastry (około 1,5 cm każdy). Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wymieszać miód, wino, oliwę i sos sojowy. Mięso przyprawić solą, natrzeć pokrojonym czosnkiem, pieprzem, dodać marynatę i zanurzyć w niej mięso. Przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Karkówkę piec pod przykryciem przez 90 minut w 190 stopniach C. Następnie zdjąć pokrywkę i zwiększyć temperaturę do 220 stopni C, piec jeszcze przez 15 minut. W czasie, gdy karkówka się piecze, można przygotować bób z ziołami: bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać. Rozgnieść widelcem, posypać świeżo zmielonym pieprzem, dodać posiekaną natkę, cebulę, szczypiorek, oliwę i sok z cytryny. Całość wymieszać i nakładać na upieczone plastry karkówki.
Smacznego!