Dynia z kurczakiem i kurkami

Liczba osób: 2


Budżet: średnie


Czas przygotowania: 105 min.


Poziom: średnie


Idealne danie na jesień? Łap przepis na faszerowaną kurkami i kurczakiem – dynię! Nie tylko pięknie się prezentuje, ale także zachwyci Cię wyjątkowym smakiem!

Sposób przygotowana:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dynię przekroić na 2 połówki, wydrążyć pestki i częściowo miąższ. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polać oliwą, przyprawić solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Piec przez 30 minut.

Farsz: cebulę pokroić w kostkę. Połowę smażyć na oliwie, gdy się zeszkli, dołożyć pokrojonego w małą kosteczkę kurczaka. Oprószyć go solą, pieprzem. Kurczaka odłożyć do miseczki. Na tej samej patelni roztopić masło, dodać kilka kropli oliwy i smażyć pozostałą cebulę. Następnie dodać kurki i smażyć przez około 15 minut, po tym czasie dołożyć kaszę, chwilę ją podsmażać. Partiami dolewać ciepły bulion. Całość dusić, aż kasza zmięknie i dodać kurczaka, natkę pietruszki i starty ser. Przyprawić słodką papryką, chili, solą i pieprzem.

Farsz przełożyć do podpieczonych połówek dyni i piec w 180 stopniach C przez około 25-30 minut.

Smacznego!