Dynia z kurczakiem i kurkami
Liczba osób: 2
Budżet: średnie
Czas przygotowania: 105 min.
Poziom: średnie
Składniki
- 1 dynia piżmowa lub Hokkaido
- oliwa z oliwek
- szczypta gałki muszkatołowej
- Farsz:
- 1 filet z kurczaka
- 1 cebula
- 200 g kurek
- 1 łyżka masła
- 60 g kaszy jęczmiennej
- 500 ml bulionu warzywnego
- natka pietruszki
- 20 g żółtego sera
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki chili
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Idealne danie na jesień? Łap przepis na faszerowaną kurkami i kurczakiem – dynię! Nie tylko pięknie się prezentuje, ale także zachwyci Cię wyjątkowym smakiem!
Sposób przygotowana:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dynię przekroić na 2 połówki, wydrążyć pestki i częściowo miąższ. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polać oliwą, przyprawić solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Piec przez 30 minut.
Farsz: cebulę pokroić w kostkę. Połowę smażyć na oliwie, gdy się zeszkli, dołożyć pokrojonego w małą kosteczkę kurczaka. Oprószyć go solą, pieprzem. Kurczaka odłożyć do miseczki. Na tej samej patelni roztopić masło, dodać kilka kropli oliwy i smażyć pozostałą cebulę. Następnie dodać kurki i smażyć przez około 15 minut, po tym czasie dołożyć kaszę, chwilę ją podsmażać. Partiami dolewać ciepły bulion. Całość dusić, aż kasza zmięknie i dodać kurczaka, natkę pietruszki i starty ser. Przyprawić słodką papryką, chili, solą i pieprzem.
Farsz przełożyć do podpieczonych połówek dyni i piec w 180 stopniach C przez około 25-30 minut.
Smacznego!