Tradycyjna szynka w ziołach
Liczba osób: 6
Budżet: tanie
Czas przygotowania: 3h + 8h marynowania
Poziom: łatwe
Składniki
- 2 kg szynki wieprzowej bez kości
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
- Marynata:
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki: tymianku, rozmarynu, oregano
Szukasz przepisu na rodzinny obiad? Polecamy nasz przepis na tradycyjną szynkę wieprzową w ziołach! Sprawdzi się także na zimno jako przystawka!
Sposób przygotowania:
Skórkę szynki ponacinać delikatnie w kratkę, nie nacinając zbyt głęboko. Ząbki czosnku obrać, pokroić w plastry i naszpikować nimi szynkę (nożem zrobić dziurki w mięsie i powkładać w nie czosnek). Wymieszać ze sobą składniki marynaty wraz z pokruszonymi liśćmi laurowymi, musztardą i ziołami. Dokładnie wetrzeć w szynkę i odstawić do lodówki na noc. Szynkę przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać wino i marynatę, jaka została z mięsa. Szynkę piec przez 2,5 h w 120 stopniach C. Po tym czasie naciąć rękaw, wyjąć mięso i odlać sos, a szynkę ponownie włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 170 stopni C, aż skórka się zarumieni. Wywar, który pozostał z szynki można wykorzystać do sosu. Gotową szynkę kroić w plastry, podawać z ziemniaczkami i sosem. Szynkę można podawać także na zimno.