Tradycyjna szynka w ziołach

Liczba osób: 6


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 3h + 8h marynowania


Poziom: łatwe


Szukasz przepisu na rodzinny obiad? Polecamy nasz przepis na tradycyjną szynkę wieprzową w ziołach! Sprawdzi się także na zimno jako przystawka!

Sposób przygotowania:

Skórkę szynki ponacinać delikatnie w kratkę, nie nacinając zbyt głęboko. Ząbki czosnku obrać, pokroić w plastry i naszpikować nimi szynkę (nożem zrobić dziurki w mięsie i powkładać w nie czosnek). Wymieszać ze sobą składniki marynaty wraz z pokruszonymi liśćmi laurowymi, musztardą i ziołami. Dokładnie wetrzeć w szynkę i odstawić do lodówki na noc. Szynkę przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać wino i marynatę, jaka została z mięsa. Szynkę piec przez 2,5 h w 120 stopniach C. Po tym czasie naciąć rękaw, wyjąć mięso i odlać sos, a szynkę ponownie włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 170 stopni C, aż skórka się zarumieni. Wywar, który pozostał z szynki można wykorzystać do sosu. Gotową szynkę kroić w plastry, podawać z ziemniaczkami i sosem. Szynkę można podawać także na zimno.