Tarta z boczkiem

Liczba osób: 6


Budżet: średni


Czas przygotowania: 60 min.


Poziom: średni


Idealne danie na jesień, czyli pyszna tarta z boczkiem i kurkami — sprawdź, jak łatwo ją zrobić!

Sposób przygotowanie:

Zagnieść ciasto i przełożyć do lodówki na 30 minut. Na oleju podsmażyć pokrojonego pora, ząbek czosnku i boczek. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i podsmażyć pokrojone kurki, przyprawić solą. Masa jajeczna: jajka roztrzepać ze śmietaną i przyprawami. Wymieszać ze startymi serami. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na tartę o średnicy 27 cm, ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 190 stopni C przez 15 minut, aż lekko się zarumieni. Następnie na ciasto wyłożyć boczek z kurkami. Całość zalać masą jajeczną i zapiekać jeszcze przez 20-30 minut, do ścięcia się masy. Tarta najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.