Świąteczne polędwiczki z pistacjami i śliwkami

Liczba osób: 2


Budżet: średni


Czas przygotowania: 45 min.


Poziom: średni


Wyśmienite polędwiczki z pistacjami w otoczeniu śliwek to idealny wybór na pyszne świąteczne danie!

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. W moździerzu utrzeć przyprawy, dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać i natrzeć mięso. Polędwiczki krótko podsmażyć na oleju. Pistacje obrać i rozdrobnić za pomocą moździerza. Podpieczone polędwiczki smarować odrobiną miodu wymieszanego z sokiem z limonki, następnie dokładnie obtoczyć w pistacjach i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Obok polędwic ułożyć świeże i wydrylowane śliwki. Polędwiczki piec przez 20 minut w 160 stopniach C. Gotowe podawać z upieczonymi śliwkami.