Roladki ze szparagami

Liczba osób: 3-4


Budżet: średni


Czas przygotowania: 40 min.


Poziom: średni


Zielone szparagi, boczek i pierś z indyka w pysznym sosie musztardowym – musisz spróbować!

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Musztardę połączyć z miodem, połowę wymieszać ze śmietaną kremówką, doprawić solą i pieprzem. Opłukać szparagi i obciąć końce, wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować przez 2 minuty. Pierś z indyka przekroić w poprzek na 2 części, rozbić na 1-centymetrowy filet i podzielić na 4 części. Indyka i szparagi doprawić solą, pieprzem i posmarować oliwą z oliwek. Boczek rozbić, zawinąć po 4 szparagi w kawałek piersi z indyka, następnie w 1 lub 2 plastry boczku, pod boczek włożyć po gałązce rozmarynu. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wierzch posmarować musztardą z miodem. Całość przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez 30 minut. Przed końcem pieczenia pomiędzy roladki wylać resztę sosu musztardowego, piec aż boczek się zarumieni. Roladki można podawać z młodymi ziemniakami i sałatką.