Pilaw z indykiem

Liczba osób: 2


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 35 min.


Poziom: łatwe


Pyszny, aromatyczny i prosty w przygotowaniu – pilaw z ryżem, indykiem i granatem!

Sposób przygotowania:

Płatki migdałów i orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni i odstawić. Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę i marchewkę w kostkę i podsmażyć na oleju do zarumienienia. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać mieloną kolendrę, kumin i tymianek. Smażyć jeszcze 1 minutę, wsypać (przepłukany kilka razy zimną wodą) ryż i dokładnie wymieszać. Wlać bulion, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Przyprawić jeszcze solą i pieprzem. Wsypać większość migdałów, orzeszków, ziół i wymieszać. Pilaw przekładać do miseczek, gotowe danie posypać pestkami granatu oraz resztą dodatków.