Domowe burgery ze szparagami i jajkiem

Liczba osób: 4


Budżet: tanie


Czas przygotowania: 40 min.


Poziom: średnie


Wiosenny, wartościowy i pożywny burger z indykiem oraz warzywami? Tak! Zapowiada się pyszna uczta!

Sposób przygotowania:

Szparagi oczyścić, odcinając ich końce. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i piec przez 15-20 minut w 200 stopniach C. W tym czasie na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość podsmażać przez 2 minuty. Ostudzić. W misce mięso mielone wymieszać z ostudzoną cebulką, natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Burgery piec na oliwie przez 3-5 minut z każdej strony. Bułki do burgerów podpiec przez 4 minuty w piekarniku w 180 stopniach C. W tym czasie na patelni rozpuścić masło, wbić jajka i smażyć aż białko będzie ścięte, a żółtko lekko płynne. Na podpieczone bułki wyłożyć kilka listków sałaty rzymskiej, pokrojoną cebulę, na nią sos czosnkowy, następnie kotlety, rukolę, szparagi i jajka sadzone. Przykryć połówką bułki.