Porady Hitpola
Kuchnia
Zdrowie i uroda
Strona główna arrow Kuchnia arrow "Miód – natury cud"
"Miód – natury cud"

We wszystkich kulturach świata, od Egiptu po Daleki Wschód, miód uważany był za lekarstwo ciała i duszy. Sprawdza się w przypadku miodu życzenie Hipokratesa, ojca medycyny: „by pokarm był lekiem, a lek pokarmem”. Nie darmo pokarm bogów Olimpu, zapewniający nieśmiertelność, nosił miano nektaru.

Miód powinniśmy używać w kuchni nie tylko jako smaczny produkt spożywczy, ale także ze względu na jego liczne właściwości zdrowotne.

Miód bowiem :

  • regeneruje siły fizyczne i umysłowe
  • wzmaga odporność
  • ze względu na dużą zawartość cukrów prostych jest lekiem stosowanym w chorobach serca
  • działa odtruwająco w przypadkach nadużywania kawy, papierosów i alkoholu.

Spośród oryginalnych produktów natury możemy wybrać miód, który jest dla nas

odpowiedni :

  • miód wielokwiatowy, zbierany przez pszczoły z różnorodnych kwiatów, bogaty w enzymy, biopierwiastki i krzem niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, a także do odnowy skóry, włosów i kości. Pomocny w leczeniu chorób alergicznych, dróg oddechowych tj. astmy oskrzelowej i kataru siennego.
  • miód akacjowy z nektaru akacji, ma zastosowanie w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zapaleń błony śluzowej i stanów kurczowych jelit. Wpływa korzystnie na perystaltykę jelit i odznacza się niską aktywnością biotyczną.
  • miód spadziowy nazywany „królem miodów”, pochodzi z drzew iglastych, wskazuje działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, wykrztuśne. Charakteryzuje się dużą aktywnością antybiotyczną. Zaleca się podawanie miodu spadziowego osobom cierpiącym na schorzenia reumatyczne, skórne i układu nerwowego oraz górnych dróg oddechowych.

Sądecki BARTNIK® poleca również miody : lipowy, gryczany, mniszkowy, rzepakowy i wrzosowy.


Pamiętaj, aby przechowywać miód w ciemnych, suchych i chłodnych pomieszczeniach. Podgrzewanie miodu niszczy ciała czynne w nim zawarte, obniżając jego wartość.


Ciekawostki z życia pszczół :

 

  • robotnica lata z prędkością 30 km/godz. Aby zebrać 1 kg miodu, musiałaby oblecieć dwukrotnie kulę ziemską.
  • matka pszczela może złożyć do 3 000 jajeczek na dobę. Łączna ich masa dwukrotnie przewyższa masę matki. Gdyby wszystkie jaja zniesione w ciągu 1 doby ułożyć w szeregu, to otrzymalibyśmy nić 3 – 4 m długości.
  • 10 000 pszczół waży 1 kg.


Partnerem Porad Hitpola jest firma Sądecki Bartnik

kuchnia_s

KONTAKT Z NAMI

38-300 Gorlice, ul. 11-go Listopada 48
tel./fax: 018 35 40 791

e-mail: hitpol@hitpol.pl

skype: hitpol.gorlice (godz. 8 - 16)

Jeśli w trakcie współpracy pojawił się problem zobacz,kto pomoże Ci go rozwiązać

ZNAJDŹ NAS NA MAPIE

mapa


 


| Aktualności | Porady Hitpola | Przepisy Hitpola | Dokonania Hitpola | Talony Towarowe | Hitpol dla dzieci | Talony hitpola |

Wszelkie prawa zastrzeżone © HITPOL 2008