Autor: Karolina Kazanowska - Gorlice
Składniki: - 10 dkg kaszy manny
- 10 dkg cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 szklanki jasnego piwa
- 3 jajka
- 10 dkg rodzynek „Ziołepex”
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru kryształu
- Skórka strata z ½ cytryny
- 1/3 szklanka syropu z wiśni lub malin.
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Kaszę namoczyć w piwie, po 10 min dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, żółtka, umyte rodzynki, pianę z białek i delikatnie wymieszać. Żaroodporne naczynie wysmarowane masłem, wysypać cukrem kryształem i napełnić masą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temp. 1750C. Gotowy deser wyjąć z piekarnika, podawać ciepły polany syropem. |