Strona główna arrow Talony Towarowe arrow Migdałowe rozmaitości
Migdałowe rozmaitości
Autor: Zofia Dereń – Przysietnica

Składniki :

1 indyk (ok.4 kg), 20 dag masła, sok z cytryny

Na farsz do środka tuszki : 40 dag pieczonej cielęciny, 10 dag słoniny,1 cebula, 2 czerstwe kajzerki, 1 szkl. mleka, 4 jajka, 10 dag masła, 4 sardele, 1 łyżka kaparów, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Na farsz do podgardla : 5 dag rodzynek,10 dag obranych migdałów, 1 czerstwa bułka, pół szkl. mleka, 20 dag wątróbek drobiowych, 3 jajka, 10 dag masła,1 kieliszek rumu, sól, pieprz.

Wykonanie :

Umytego i osuszonego indyka natrzeć solą i sokiem cytrynowym, po czym na godzinę odstawić do lodówki.

Przygotować farsz do podgardla : bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, wymieszać z posiekanymi wątróbkami. Żółtka utrzeć z masłem i dodać do bułki z wątróbkami. Wsypać namoczone w rumie rodzynki i zmielone migdały. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ubitymi białkami.

Przygotować farsz do tuszki : obraną i posiekana cebulę zeszklić na łyżce masła. Pieczoną cielęcinę i słoninę zemleć z podsmażoną cebulą oraz z namoczonymi  w mleku i odciśniętymi bułkami. Dodać roztarte sardele, kapary, wbić jajka. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Z indyka wyciągnąć ścięgna z nóg, spłaszczyć tuszkę naciskając mostek. Włożyć przygotowane nadzienie do podgardla, a drugim nadziać tuszkę .Zaszyć otwory, uformować tuszkę, wiążąc nogi tak, by nie odstawały od korpusu. Ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem. Resztę masła pokroić na plasterki i ułożyć na wierzchu tuszki. Piec w temp. 175˚C

przez ok.3 godziny. Polewać w czasie pieczenia wytopionym tłuszczem. Jeżeli zbyt szybko się zarumieni, przykryć folią aluminiową.

Wyjąć na półmisek, usunąć nici. Obłożyć wokół podsmażonymi na maśle połówkami owoców z kompotu : gruszek i brzoskwiń, napełnionych żurawiną. Udekorować pokrojoną w cienkie paseczki skórką pomarańczową.


KONTAKT Z NAMI

38-300 Gorlice, ul. 11-go Listopada 48
tel./fax: 018 35 40 791

e-mail: hitpol@hitpol.pl

skype: hitpol.gorlice (godz. 8 - 16)

Jeśli w trakcie współpracy pojawił się problem zobacz,kto pomoże Ci go rozwiązać

ZNAJDŹ NAS NA MAPIE

mapa


 


| Aktualności | Porady Hitpola | Przepisy Hitpola | Dokonania Hitpola | Talony Towarowe | Hitpol dla dzieci | Talony hitpola |

Wszelkie prawa zastrzeżone © HITPOL 2008