Autor : Zofia Dyl – Staszkówka
Składniki : - 2 szklanki kaszy jęczmiennej „kupiec”
- 4 szklanki wody do ugotowania kaszy
- 3 dkg tłuszczu
- 30 dkg mielonego mięsa
- 1 duża cebula
- szczypta tymianku lub szczypiorku
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki bułki tartej
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie : Kaszę ugotować na półsypko. Drobno pokrojoną cebulę poddusić w tłuszczu. Dodać do kaszy podduszoną cebulę mięso, sól, pieprz, tymianek lub szczypiorek, jajko. Masę starannie wymieszać, uformować podłużne lub okrągłe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z marchewką z groszkiem lub kalafiorem czy brukselką. |