Strona główna arrow Przepisy Hitpola arrow Dania główne arrow Danie jednogarnkowe
Danie jednogarnkowe
Autor : Zofia Rykała – Gorlice

Składniki :

  • 1 opakowanie fasoli „Kupiec”
  • po 1 papryce: czerwonej, zielonej, żółtej
  • 1 większy seler, 2 marchewki, 1 cebula,
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki  
  • małe opakowanie przecieru pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 25 dkg boczku lub kiełbasy,
  • ¾ szklanki bulionu (może być z kostki – słony !)
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kminek,
  • pieprz, sól, (ew. mąka, śmietana).

Wykonanie :

  1. Fasolkę moczyć przez 12 godzin i ugotować ( bez przykrycia).
  2. Na oleju zrumienić pokrojony w kostkę boczek lub kiełbasę, dodać cebulę       i czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, podlać bulionem, wkroić drobno pokrojoną marchew i seler, poddusić do zmiękczenia warzyw.
  3. Dołożyć pokrojoną w paski paprykę, krótko dusić. Przecier rozmieszać z niewielką ilością wody, (można dodać śmietany, można zagęścić mąką kartoflaną) i zalać warzywa, połączyć z fasolką, posypać natką pietruszki.
  4. Podawać z chlebem, grzanką.
dania_s

KONTAKT Z NAMI

38-300 Gorlice, ul. 11-go Listopada 48
tel./fax: 018 35 40 791

e-mail: hitpol@hitpol.pl

skype: hitpol.gorlice (godz. 8 - 16)

Jeśli w trakcie współpracy pojawił się problem zobacz,kto pomoże Ci go rozwiązać

ZNAJDŹ NAS NA MAPIE

mapa


 


| Aktualności | Porady Hitpola | Przepisy Hitpola | Dokonania Hitpola | Talony Towarowe | Hitpol dla dzieci | Talony hitpola |

Wszelkie prawa zastrzeżone © HITPOL 2008