Strona główna arrow Przepisy Hitpola arrow Dania główne arrow Pieczeń wieprzowa z suszonymi śliwkami (z winem)
Pieczeń wieprzowa z suszonymi śliwkami (z winem)
Autor : Lidia Dereń – Przysietnica

Składniki :

  • 1 kg wieprzowiny na pieczeń (łopatki, udźca)
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • 75 ml śliwowicy
  • 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku, sól, pieprz.

Wykonanie:

Mięso umyć, oczyścić i osuszyć, a następnie natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Odstawić do lodówki na 1 – 2 godziny. W tym czasie suszone śliwki umyć, zalać letnią, przegotowaną wodą i odstawić do napęcznienia. Tak przygotowane owoce osuszyć, przekroić, wydrylować i w miejsce pestek włożyć trochę masła. Ostrym nożem zrobić w mięsie głębokie nacięcia i włożyć w nie śliwki, jedna po drugiej. W brytfance rozgrzać oliwę, obsmażyć mięso na „rumiano” ze wszystkich stron. Podlać winem i dodać śliwki, które pozostały. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec około 1 godziny, często polewając powstałym sosem. Pod koniec pieczenia wlać śmietanę. Gotową pieczeń przykryć i pozostawić jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Pieczeń polać śliwowicą i pokroić w plastry. Podawać z dodatkiem sosu z pieczenia.

dania_s

KONTAKT Z NAMI

38-300 Gorlice, ul. 11-go Listopada 48
tel./fax: 018 35 40 791

e-mail: hitpol@hitpol.pl

skype: hitpol.gorlice (godz. 8 - 16)

Jeśli w trakcie współpracy pojawił się problem zobacz,kto pomoże Ci go rozwiązać

ZNAJDŹ NAS NA MAPIE

mapa


 


| Aktualności | Porady Hitpola | Przepisy Hitpola | Dokonania Hitpola | Talony Towarowe | Hitpol dla dzieci | Talony hitpola |

Wszelkie prawa zastrzeżone © HITPOL 2008