Autor : Marek Stańczyk – Szynwałd
Składniki : - 2 opakowania suszonych moreli Ziołopex
- 1 kg fileta z indyka
- 100 g przyprawy warzywnej
- czosnek mielony
- ½ szklanki oleju słonecznikowego
- pieprz biały
Wykonanie : Morele zalać wrzącą wodą aby napęczniały, odstawić na ½ godziny. Następnie odcedzić, pokrajać w paski. Filet z indyka rozkroić, tak aby powstał duży plaster mięsa, można lekko rozklepać, natrzeć przyprawą warzywną, następnie wyłożyć pokrojone morele. Zawinąć mięso w roladę, oprószyć resztą przyprawy i mielonym czosnkiem. Owinąć ciasno w folię aluminiową, podlać olejem i piec ok.1 godz. (temp. 180˚C). Po upieczeniu pokroić mięso w plastry, podawać z ryżem i dowolnymi surówkami. |