Strona główna arrow Talony Towarowe arrow Łódeczki z cukinii
Łódeczki z cukinii
Autor : Ewa Ottenbreit  - Gorlice

Składniki :

  • 1 torebka ryżu (brązowy lub dziki) „Kupiec”
  • 4 młode, niewielkie cukinie
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 10 dkg boczku lub kiełbasy czy mięsa pieczonego
  • 4 pieczarki
  • ¾ szklanki rosołu (może być z kostki)
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • żółty ser
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego lub ketchupu

Wykonanie :

  • Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  • Cukinie przekroić wzdłuż na połowę i blanszować w gotującej się, osolonej wodzie przez 2 minuty. Po wyjęciu zanurzyć w zimnej wodzie i dokładnie odsączyć. Wydrążyć nasiona by powstało wgłębienie (łódeczka).
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać posiekaną cebulę, zeszklić, dodać pokrojony boczek lub kiełbasę czy mięso pieczone i pokrojone pieczarki, chwilę podsmażyć. Wlać rosół i chwilę poddusić. Dołożyć ugotowany ryż, posiekaną pietruszkę, wymieszać wszystkie składniki, doprawić ziołami, ew. solą i pieprzem.
  • Wydrążoną cukinię napełnić farszem, wcisnąć, posypać utartym serem, piec 10-12 minut w piekarniku lub na grillu.
  • Sos do polania : roztopić 1 łyżkę oliwy i łyżkę masła, dodać 1 łyżkę mąki, podsmażyć, podlać wywarem z rosołu do uzyskania konsystencji sosu, dodać przecier pomidorowy lub ketchup, doprawić do smaku.
  • Podawać łódeczki polane sosem do połowy, można udekorować bazylią.

KONTAKT Z NAMI

38-300 Gorlice, ul. 11-go Listopada 48
tel./fax: 018 35 40 791

e-mail: hitpol@hitpol.pl

skype: hitpol.gorlice (godz. 8 - 16)

Jeśli w trakcie współpracy pojawił się problem zobacz,kto pomoże Ci go rozwiązać

ZNAJDŹ NAS NA MAPIE

mapa


 


| Aktualności | Porady Hitpola | Przepisy Hitpola | Dokonania Hitpola | Talony Towarowe | Hitpol dla dzieci | Talony hitpola |

Wszelkie prawa zastrzeżone © HITPOL 2008