Strona główna arrow Przepisy Hitpola arrow Przekąski i przystawki arrow Morelowe szaszłyki w dwóch wariantach
Morelowe szaszłyki w dwóch wariantach
Autor : Maria Bigos - Poronin

Składniki :

  • 2 paczki suszonych moreli
  • puszka ananasa
  • szpatułki do szaszłyków

Wersja słodka :

  • czekolada biała i czarna
  • bita śmietana
  • pół kilo truskawek (mogą też być lody)

Wersja słona :

  • 15 dkg sera żółtego w plastrach
  • 15 dkg boczku w plastrach
  • 15 dkg krojonej szynki
  • po 2 duże papryki czerwone i zielone

Wykonanie - wersja słodka :

Czekolady rozpuścić na parze w dwóch oddzielnych naczyniach. W jednej maczać przecięte na pół krążki ananasa, w drugiej truskawki ponabijane na wykałaczki. Odstawić do wystygnięcia a następnie nabijać owoce na długie szpatułki, co drugi czekoladowy kawałek przetykając suszonymi morelami. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną. Można również serwować z lodami.

Wykonanie – wersja słona:

Ananasy poprzecinać na połowę i otaczać je szczelnie kawałeczkami boczku. Morele owinąć szynką. Paprykę oczyścić z nasion i pociąć na dość duże kawałki. Nabijać składniki (np. w kolejności : morele z szynką, papryka zielona, ananas w boczku, papryka czerwona …) na szpatułki i zapiec w piekarniku (ok. 10 min. 150 – 180 stopni) Jeszcze gorące udekorować plastrami sera żółtego, który lekko się stopi i rozpłynie na gorących szaszłykach.

przekaski_s

KONTAKT Z NAMI

38-300 Gorlice, ul. 11-go Listopada 48
tel./fax: 018 35 40 791

e-mail: hitpol@hitpol.pl

skype: hitpol.gorlice (godz. 8 - 16)

Jeśli w trakcie współpracy pojawił się problem zobacz,kto pomoże Ci go rozwiązać

ZNAJDŹ NAS NA MAPIE

mapa


 


| Aktualności | Porady Hitpola | Przepisy Hitpola | Dokonania Hitpola | Talony Towarowe | Hitpol dla dzieci | Talony hitpola |

Wszelkie prawa zastrzeżone © HITPOL 2008