Porady Hitpola
Kuchnia
Zdrowie i uroda
Strona główna arrow Kuchnia
Kuchnia
Pomidory górą !

Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw na świecie, bez których nie może się obejść żadna kuchnia. Pomidor należy jednak nie tylko do ulubieńców smakoszy zupy pomidorowej, ale też dietetyków, lekarzy i kosmetologów.

Czytaj całość…
"Miód – natury cud"

We wszystkich kulturach świata, od Egiptu po Daleki Wschód, miód uważany był za lekarstwo ciała i duszy. Sprawdza się w przypadku miodu życzenie Hipokratesa, ojca medycyny: „by pokarm był lekiem, a lek pokarmem”. Nie darmo pokarm bogów Olimpu, zapewniający nieśmiertelność, nosił miano nektaru.

Czytaj całość…
Ach te lody !

Nie do końca znana jest tajemnica powstania lodów. Podobno serwowano je już w starożytności, a za wynalazców uznaje się Chińczyków.
Początkowo lody były towarem deficytowym, zamawianym na specjalne okazje i jedynie bogaci mogli sobie na ten przysmak pozwolić. Zazwyczaj serwowano je na dworach królewskich.

Dziś na szczęście nie musimy być ani bardzo bogaci, ani czekać na specjalną okazję, aby cieszyć się smakiem lodów.

Czytaj całość…
Śmietanka - palce lizać ...

Śmietanę otrzymujemy poprzez ukwaszenie śmietanki bakteriami kwasu mlekowego.

Śmietanka to produkt otrzymany w wyniku odwirowania mleka, posiadający zawartość tłuszczu co najmniej 10 %. Zawartość białka waha się w zależności od zawartości tłuszczu i wynosi od 1,7 – 3,0 %.

Śmietana jest znakomitym dodatkiem do :

  • zup, które zabiela i zagęszcza
  • do ciast, gdyż nadaje im kruchość
  • do duszonych potraw, gdyż dodaje im smaku
  • do deserów, musów jako krem
  • do sałatek i makaronów jako element sosu
Czytaj całość…
Bakalie - smaczne i zdrotwe

Bakalie – to mieszanina suszonych lub kandyzowanych owoców.

Ponieważ świeże owoce nie nadawały się do dłuższego przechowywania, aby móc delektować się ich smakiem dłużej, należało je wysuszyć. I w ten sposób powstały bakalie, jakie dziś znamy.

Na sklepowych półkach znajdujemy rozmaite suszone owoce czy orzechy, kuszące smakiem i wyglądem. Nie są to ich jedyne zalety. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z walorów zdrowotnych, które kryją w sobie. Oto wybrane bakalie, które ze względu na swoje właściwości powinny stać się elementem naszej diety jako pożywna przekąska w pracy, szkole czy podróży oraz jako dodatek do ciast, kremów, deserów, müsli.

Czytaj całość…
kuchnia_s

KONTAKT Z NAMI

38-300 Gorlice, ul. 11-go Listopada 48
tel./fax: 018 35 40 791

e-mail: hitpol@hitpol.pl

skype: hitpol.gorlice (godz. 8 - 16)

Jeśli w trakcie współpracy pojawił się problem zobacz,kto pomoże Ci go rozwiązać

ZNAJDŹ NAS NA MAPIE

mapa


 


| Aktualności | Porady Hitpola | Przepisy Hitpola | Dokonania Hitpola | Talony Towarowe | Hitpol dla dzieci | Talony hitpola |

Wszelkie prawa zastrzeżone © HITPOL 2008